Vastauksia ja tukea Abdullahille

Abdullah on 6-vuotias afgaanipoika. Hän tuli mielenterveysklinikalle äidin tuomana kuusi kuukautta sitten. Poika oli hyperaktiivinen, agressiivinen muita lapsia kohtaan, eikä pystynyt huolehtimaan hygieniastaan. Äiti kertoi, että Abdullah ei opi asioita, ei osaa puhua eikä pysty tekemään muitakaan asioita kuten muut lapset.

Lääkärintarkastuksen jälkeen äidille kerrottiin, että pojalla on kehitysvamma ja  ADHD, eli tarkkaavaisuuden ja aktiivisuuden häiriö. Äidille selitettiin, mitä nämä tarkoittavat, mihin asioihin ne vaikuttavat ja minkälaista hoitoa Abdullah tarvitsi.

Poika tarvitsi lievän lääkityksen, mutta ennen kaikkea perhe tarvitsi tietoa siitä, miten ohjata ja kasvattaa poikaa ja kuinka selvitä ongelmatilanteista. Nyt perhe on aloittanut Abdullahille hygieniakoulutuksen ja esimerkiksi WC-käynti on alkanut sujua.

Mielenterveysklinikan asiakkaat saavat Abdullahin perheen tavoin apua, tukea ja ohjausta arjen haasteisiin. Abdullahin äidin päätös tuoda poika klinikalle helpottaa nyt  koko perheen arkea ja antaa Abdullahille tarvitsemaansa tukea kehitykseen.

 

Tapaus on Heratin mielenkterveyskoulutuksen lääkärin kertoma.

Kuvassa oleva afgaanipoika ei liity tarinaan.