Lisa löysi apua ahdistukseen

25-vuotias Lisa (*nimi on muutettu) on kärsinyt ahdistuksesta vuosien ajan. Lisa kasvatettiin veljen perheessä Iranissa, perheellä oli paljon huolta toimeentulosta, vaikeita sotakokemuksia ja pakolaisuuden kipua, jännittyneitä perhesuhteita.

Lisa avioitui, kun palasi kotimaahansa.  Avioliitto oli perheen järjestämä, hän avioitui miehen kanssa, josta hän ei pitänyt, avioliitossa oli monia vaikeuksia ja Lisalle kehittyi ahdistusta. Lisa ärsyyntyi helposti, hänellä oli pelkoja, löi lapsiaan, kärsi alhaisesta itsetunnosta.

Lisa tuli mielenterveyskeskukseen sisarensa tuomana, sisar oli saanut apua klinikalla ja uskoi Lisan löytävän sieltä apua niin kuin hänkin. Vastaanottohoitaja lähetti naisen ensin lääkärin vastaanotolle, nainen tarvitsi lääkitystä. Lääkäri ohjasi hänet sairaanhoitajan vastaanotolle keskustelukäynneille.

Tapaamisissa Lisa ja sai tietoa ahdistuksen oireista ja hoidosta sekä sai keskustella avoliitostaan, myös aviomies kutsuttiin mukaan ja koko perhe sai apua. Nyt Lisa ei enää lyö lapsiaan. Hän tarvitsee vielä hoitoa, mutta ilo on palannut takaisin hänen elämäänsä.

Lisa on yksi monista Heratin mielenterveysprojektin asiakkaista. Projekti on Toivon Avaimia – Keys & Hope tukema kohde.