Etiopialainen kyläkoulu sai 400 uutta oppilasta

Suomen ev.lut. Kansanlähetyksen ja Mekane Yesus -kirkon vuosina 2012–2015 toteuttama maaseudun kehittämishanke Etiopian Darimun maakunnassa on saanut virallisen päätöksen. Hanke hyväksyttiin Suomen Ulkoasiainministeriössä 17. lokakuuta 2017.

Projektissa rakennettiin Algan kylään neljä uutta koulurakennusta ja kunnostettiin yksi jo olemassa oleva rakennus. Koululle rakennettiin myös käymälät, niin tytöille kuin pojille, mikä helpotti varsinkin tyttöjen koulunkäynnin mahdollisuutta.

– Projektin valmisteluvaiheessa oppilaita oli noin 400. Kun koulu valmistui, siinä kävi lukuvuonna 2015–2016 jo yli 800 oppilasta. Syynä oppilasmäärän kasvuun olivat paremmat tilat ja koulun laajeneminen myös yläasteeksi, kertoo hankkeessa teknisenä neuvonantajana toiminut Kansanlähetyksen lähetti Raimo Tuppurainen.

 

Yhdeksän kaivoa ja 21 suojattua lähdettä

Kouluhankkeen lisäksi projektissa rakennettiin kaksi siltaa ja tasoiteltiin uusi tienpohja yhdeksän kilometrin matkalle. Uusi Tie -lehden toimittaja kävi paikan päällä tutustumassa hankkeeseen syksyllä 2013. Tiet olivat tuolloin Darimussa sadekauden jäljiltä umpisurkeassa kunnossa.

– Jos tie olisi kunnossa, se ei hyödyttäisi ainoastaan kaupantekoa. Myös kulkeminen terveyskeskukseen helpottuisi. Nyt tietä ei pysty kulkemaan autolla tai mototaksilla, vaan ihmisten täytyy kantaa esimerkiksi sairaskohtauksen saanutta useita kilometrejä jalan, Raimo Tuppurainen totesi Uudelle Tielle neljä vuotta sitten.

Projektissa saatiin valmiiksi myös yhdeksän kaivoa ja 21 suojattua lähdettä. Köyhimmistä köyhimpiä naisia koulutettiin eläinten kasvattamisessa ja antamalla alkupääomaksi vuohi tai lammas. Lisäksi kuuteen eri kylään perustettiin osuuskunnat elinolosuhteiden parantamista varten.

Kansanlähetyksen ja Mekane Yesus -kirkon maaseutuhanke auttoi monia köyhiä uuteen alkuun Etiopian Darimussa. Kuva: Raimo Tuppuraisen arkisto

– Kaikki osuuskunnat ovat edelleen toiminnassa. Moni on onnistunut omassa toiminnassaan niin, että tulot ovat kasvaneet ja elinolosuhteet parantuneet, Tuppurainen kertoo.

Toiminnan valvominen siirtyi projektin päätyttyä paikallisten viranomaisten valvontaan.

– Olen kiitollinen kaikesta siitä maallisesta avusta, mitä tämän projektin myötä voitiin tuolle alueelle antaa, mutta myös siitä mahdollisuudesta, joka minulla lähettinä oli tuohon alueeseen tutustumisen kautta, Tuppurainen sanoo.

Matti Korhonen