Edengennet kurottaa kohti unelmia

Moni köyhästä perheestä tuleva etiopialaislapsi joutuu keskeyttämään koulun. Kummilapsitoiminta mahdollistaa heillekin täysipainoisen koulunkäynnin. Edengennet on tästä elävä esimerkki.

Saavun kuoppaisen tien varrella sijaitsevaan pieneen Agaron kaupunkiin. Jo kaukaa kaupungin laidalta voi nähdä suurehkon rakennuksen, jonka katolla on punertava risti. Tuo rakennus on paikallinen Mekane Yesus -kirkko, ja sen alakerrassa on Kansanlähetyksen kummilapsiprojektin toimisto.

Agaron kummilapsitoimistossa minua odottaa 18-vuotias Edengennet Jakob, joka on lupautunut haastateltavakseni. Nuori nainen on aluksi jännittynyt ja vastaukset ovat lyhyitä. Mutta kun alamme puhua hänen tulevaisuuden suunnitelmistaan, hänen olemuksensa muuttuu hyvin varmaksi ja määrätietoiseksi.

Edengennet tulee perheestä, jossa on äiti ja isä, neljä poikaa ja kaksi tyttöä. Hän on itse ollut Kansanlähetyksen Agaron kummilapsiprojektissa viimeiset yhdeksän vuotta. Nyt hän on jäämässä pois projektista, koska hän on valmistumassa ylioppilaaksi. Edengennet on käynyt Agarossa peruskoulun ja lukion. Hän kertoo luokallaan olevan tällä hetkellä kahdeksankymmentä oppilasta. Luokkakoot ovat huimat, vaikka koulua käydään aamu- ja iltapäivävuoroissa. Edengennet käy aamuvuorossa, mikä tarkoittaa, että hänen koulupäivänsä alkaa aamulla kahdeksalta ja kestää kahteentoista. Tähän neljäntunnin rupeamaan mahtuu kuusi oppiainetta.

Haaveena hammaslääkärin ammatti

Edengennet on menestynyt koulussa hyvin, tästä kertoo jo hänen etenemisensä valmistaville yhdelletoista ja kahdelletoista luokalle. Näille luokille jatkavat vain parhaimmat, jotka pystyvät läpäisemään valtakunnalliset kokeet. Edengennetille koulu on ollut  helpohkoa. Vaikeimmaksi aineeksi hän nimeää fysiikan, kun taas biologia on mieluisin ja helpoin aine.

Näitä oppiaineita hän tulee todennäköisesti jatkossakin lukemaan, jos vain unelmat toteutuvat. Tulevaisuudestaan tämä hyvinkin varma nuori nainen nimittäin aikoo opiskella hammaslääkäriksi. Hän luottaa ylioppilaskokeidensa pistemäärän riittävän yliopistoon pääsyyn. Jos Edengennet menestyy arvioimallaan tavalla, hän voi aloittaa syksyllä Awasalla hammaslääkäriopinnot. Tämä olisi erittäin hieno mahdollisuus, sillä valtion yliopistoissa opiskelu, asuminen ja ruoka ovat ilmaisia.

Pienen haastatteluhetkemme aikana Edengennet saa minut näkemään kummilapsityön tulokset. Kunpa jokaisella lapsella olisi mahdollisuus olla koulussa niin pitkään kuin mahdollista. Koulutus todella voi muuttaa lasten ja nuorten elämät. Se avaa tulevaisuuden ja luo nuorille mahdollisuuden vaikuttaa oman elämänsä suuntaan.

KERTTU HUTTUNEN
Kirjoittaja on Kansanlähetyksen lähetystyöntekijä

Etiopian kummilapsiprojektit

Kansanlähetyksellä on Etiopiassa neljä kummilapsiprojektia. Agaron lisäksi niitä on Bongan, Limun ja Sokorun kaupungeissa. Jokaisessa projektissa on 110 lasta eli yhteensä niissä autetaan 440 lasta pääsemään kouluun.

Toiminnan piirissä on aids-orpoja ja heikosti toimeentulevien perheiden lapsia. Lasten vanhemmat ovat usein työttömiä yksinhuoltajia tai lapset asuvat sijaisperheessä. Koulun lisäksi projektit tarjoavat lapsille ja nuorille muun muassa  sairaanhoidon, ruoka-avustusta, tutoropetusta ja muuta perusarkea tukevaa toimintaa. Kaikki tämä on mahdollista suomalaisten kummien taloudellisella tuella.

Artikkeli on julkaistu Uusi Tie -lehdessä 29.9.2016