Kaikki on nyt muuttunut

”Olen Sennai Kelta, asun Kata Bargon kylässä. Olen hyötynyt Darimu-projektista monella tapaa. Aluksi me naiset, jotka olimme  työttömiä, perustimme osuuskunnan. Saimme apua viljelijäyhdistykseltä ja projektihenkilökunnalta siihen, miten osuuskunta perustetaan. Erittäin suurena apuna oli projektin työntekijä ato Tesemma. Hän vieraili usein kylässämme ja auttoi meitä, niin käytännössä kuin antamalla vinkkejä, miten asioita voidaan hoitaa. Meitä oli 19 naista aluksi, muutama jäi pois ja uusia otettiin mukaan. Olen ollut mukana alusta asti.

Keräsin 40 birriä alkupääomaksi, sain lainaa osuuskunnalta. Osuuskunnan pääomaksi projekti antoi 20 000,- birriä. Tuosta sain 800 birriä lainana. Muutaman naisen kanssa laitoimme rahat yhteen ja ostimme lehmän, jolla oli vasikka, maksoimme 3300 birriä. Pidimme niitä hetken, vasikka ja lehmä lihoivat, sitten myimme ne pois, saimme 5000 birriä. Laitoin säästöön 300 birriä ja maksoin ensimmäisen lainani pois, korkoineen 880 birriä. Otin uuden lainan 1000 birriä, jolla ostin lampaan, aloin kasvattaa sitä. Maksoin siitä 700 birriä. Lopuilla rahoilla ostin kylästämme viljaa, jonka myin Darimun torilla, sain siitä voittoa. Lampaankasvatus tuotti tulosta ja sain monta karitsaa, jotka olen myynyt pois.

Kaikki on nyt muuttunut, asuin aiemmin kaatuvassa majassa. Nyt minulla on oma uusi koti, rakennettu kunnon puusta, peltikatto. Minulla on nyt useampi lammas, kahvipuita talon takana, siisti piha ja kanoja nokkimassa maasta jyviä Kaikki tämä on projektin ansiota. Osuuskunta on edelleen olemassa, se toimii moitteettomasti ja sitä kautta on mahdollisuus saada lainaa. Laitan joka kuukausi 10 birriä osuuskunnan tilille ja aina, kun myyn eläimen laitan sinne enemmän. Näin olen pystynyt hallinnoimaan omaa taloutta. En ymmärtänyt tällaisia asioita aiemmin.

Tulevaisuus näyttää todella hyvältä. Jos vain saan olla terveenä, minulla on paljon hyvää edessä. Jos eläimet pysyvät terveenä, ei minulla ole mitään hätää. Elämä näyttää todella hyvältä.

Olen kiitollinen suomalaisille siitä, mitä olette tehneet minulle ja koko meidän kylälle. Olkaa siunattuja. Osuuskunnan kautta monen elämän laatu on parantunut, lapset voivat käydä koulua. On puhdasta vettä kylässä. Asiat ovat hyvin. Kiitos, kun annoitte tämän mahdollisuuden.

Tällainen projekti on erinomainen, se pani meidät itse miettimään miten voisimme parantaa omaa elämäämme. Pienellä pääomalla saimme elämän hallintaan. Varmaan on monia ihmisiä muualla maassa, jotka tarvitsevat samanlaista apua. Tehkää lisää näitä projekteja. Kiitos vielä kerran.”

Kata Bargossa aamupäivällä 2.12.2015 polttavan kuuman auringon alla.

Haastattelu: Raimo Tuppurainen
projektityöntekijä