Kehitysprojekti avasi uusia mahdollisuuksia

Suomen Ulkoministeriön, Mekane Yesus -kirkon ja Kansanlähetyksen Maaseudun kehittämisprojekti Darimun alueella Lounais-Etiopiassa saatiin päätökseen vuonna 2014.

Vierailimme Algassa marraskuussa 2015 katsomassa, miten projekti on auttanut paikallisten ihmisten elämää. Meitä oli yllättäen koulun pihamaalla vastassa kaikki koulun 1500 oppilasta, opettajat, suuri joukko kyläläisiä ja TV-kamera. Koko koulun mäki raikui, kun oppilaat tervehtivät meitä welcome, welcome -huudoilla.

Onnelliset oppilaat toivottivat vieraat tervetulleeksi welcome, welcome -huudoilla. Kuva: Pirkko Tuppurainen
Onnelliset oppilaat toivottivat vieraat tervetulleeksi welcome, welcome -huudoilla. Kuva: Pirkko Tuppurainen

Koko kylä hyötyi

Projektin aikana Algan kylään rakennettiin uusi koulukeskus, jossa on neljä rakennusta, joissa on 16 luokkahuonetta. Lisäksi kunnostettiin yksi vanha rakennus, jossa toimii 4 luokkaa.

Paikallisen hallinnon koulutoimen johtaja piti juhlapuheen, jossa hän kehui hienoja uusia tiloja, mutta muistutti myös niistä asioista, joista vielä on pula. Yksi kipeimmistä on sähkön puute koko kylästä ja tietenkin koululta. Myös veden saaminen koululle oli toivelistalla.

Neljä oppilasta, jotka valittiin satunnaisesti koululaisten joukosta, kertoivat omat tuntemuksensa siitä, mitä uuden koulun tulo kylään merkitsi.
Heidän mielestään on hienoa, että on:
– oikeat pulpetit, ei tarvitse istua lattialla,
– kunnon sementtilattia, ei mutaa,
– valoisat luokat,
– ovet ja ikkunat, enää ei sada luokkaan,
– liitutaulut,
– hyviä opettajia.

Koululaiset kokivat, että heidän lisäkseen koko kylä hyötyi koulurakennusta.

Mahdollisuus jatkaa opiskelua

Darimu-projektissa rakennettiin myös tietä ja kaksi siltaa naapurikylään ja sitä kautta päätielle. Tiehen ja siltoihin liittyi myös merkillinen tarina. Uusi koulu oli alun pitäen ollut alakoulu, luokat 1 – 8, mutta nyt uusien tilojen myötä se oli päätetty laajentaa yläasteeksi, eli 10 luokkaan asti. Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun yhdeksäs luokka oli olemassa. Oppilaita pelkästään tuolla luokkatasolla oli viiden luokallisen verran, yhteensä 450. Koko Darimun alueella, noin 200 000 asukkaan kuntainliitossa, oli ennen tätä koulua kaksi yläastetta. Nyt uuden koulun alkaminen antoi monille mahdollisuuden jatkaa opiskelua.

Dirriba Dinkakin pääsi jatkamaan koulun käyntiä uudessa koulussa. Kuva: Raimo Tuppurainen
Dirriba Dinkakin pääsi jatkamaan koulun käyntiä uudessa koulussa. Kuva: Raimo Tuppurainen

Isäkin pääsi yläasteelle

Kylä, johon tie tehtiin, on nimeltään Uki. Sieltä on matkaa Darimuun noin 15 kilometriä. Se on pitkä koulumatka käveltäväksi aamuin illoin. Nyt uutta tietä ja uuden sillan kautta Algaan on vain 2,5 kilometriä. Tuon pituisen matkan jaksaa pienikin koululainen kävellä, eikä aikaa kulu liian paljoa.

Ukin kylässä oli perhe, jonka isä ei ollut lapsena voinut jatkaa opiskelua Darimussa. Kaikki perheen lapset olivat myös lopettaneet koulun kahdeksannen luokan jälkeen. Nyt uuden koulun ja tien ansiosta kaikki kolme poikaa ja isä olivat samassa luokassa jatkamassa opintojaan!

Toivon pilkahduksia paremmasta tulevaisuudesta tuli siis monen elämään.

Tämän kehitysprojektin myötä pieni ja piskuinen Algan kylä on päässyt kartalle. Jos ei ehkä maailman kartalle, niin Oromian kartalle kuitenkin.

Toivomme kaikille tämän kirjeen myötä oikein hyvää ja levollista joulun aikaa ja siunattua uutta vuotta 2016!

Raimo ja Pirkko Tuppurainen