Ihmiskaupan vastainen työ Kyproksella

Maailmassa on tällä hetkellä yli 27 miljoonaa ihmiskaupan uhria, ja uusia tulee joka 15. sekunti.

Viime vuosina kansainvälisen ihmiskaupan suurimmaksi kohdealueeksi on muodostunut Eurooppa. Kansainvälisissä  tilastoissa erityisesti Kypros on saanut varsin kyseenalaisen maineen Euroopan likapilkkuna. Maahan virtaa vuosittain tuhansia ihmiskaupan uhreja, pahimpina vuosina rajan ylittäneiden naisten määrä on ollut yli 6000.

Vuonna 2011 tehty UNHCR:n raportti osoittaa, että Kyproksen hallitus ei ole täyttänyt edes minimi standardeja eliminoidakseen ihmiskauppaa. USA:ssa vuonna 2012 tehty ihmiskauppaa koskeva raportti puolestaan osoittaa Kyproksen olevan ihmiskauppa tilanteessaan samassa kategoriassa Afganistanin ja Liberian kanssa.

Työssäni kohtaan ihmiskaupan uhreiksi joutuneita naisia ja heidän lapsiaan lähes päivittäin. Nämä seksiperäisen ihmiskaupan uhreiksi joutuneet tytöt ja naiset tulevat pääosin Euroopan köyhistä maista, kuten Bulgariasta, Romaniasta, Moldovasta, sekä Valko-Venäjältä. Pakko prostituution seuraukset näkyvät tytöissä monin tavoin. Suurin osa heistä kärsii vakavista psyykkisistä ja fyysisistä ongelmista, samoin kuin erilaisista riippuvuuksista. Tytöt ovat usein myös kieli- ja lukutaidottomia, vailla asuntoa, työtä ja rahaa.

Ihmiskaupan vastaisessa työssämme pyrimme auttamaan näitä tyttöjä ja naisia monin eri tavoin. Haemme heitä ulkoilemaan valtion turvatalosta, kuljetamme sairaalaan ja erilaisiin virastoihin, pyrimme motivoimaan heitä tarjoamalla mahdollisuutta mm. kielen opiskeluun, käsitöiden / korujen tekemiseen, toisten tapaamiseen fun monday illoissa, sekä erilaisiin liikuntamuotoihin. Pyrimme myös olemaan yhteydessä tyttöihin aktiviteettien ulkopuolella tarjoten mahdollisuutta puhumiseen.

Viimeisen puolen vuoden ajan meneillään on ollut projekti, jonka tavoitteena on ollut perustaa ns. puolivälin talo, jossa valtion turvatalosta vapautettaville tytöille voitaisiin tarjota turvallinen ja rauhallinen paikka eheytyä ja voimaantua, jotta paluu normaaliin elämään olisi mahdollista. Sopiva yhteistyökumppani löytyi vuoden 2013 lopulla, ja maaliskuussa 2014 avaamme ensimmäisen puolivälin talon Limassoliin. Suunnitteilla on myös Day Care Center, joka voisi tarjota paikan ihmiskaupan uhrien lapsille, samoin kuin vanhemmuus- ja kielikoulutusta uhreille itselleen. Tavoitteena olisi pystyä myös luomaan työpaikkoja Day Care Centerin kautta.

– Pia Rendic, Limassol –